Endodonție microscopică

Beneficiile realizării tratamentelor sub control microscopic:

 • Se pot depista canale suplimentare
 • Măreşte imaginea câmpului operator până la 24 de ori
 • Economie de bani pe termen lung, având şanse de succes mai mari
 • Creşte precizia tratamentului şi implicit rata de succes pe termen lung
 • Se poate verifica curăţarea canalelor, identifica mai uşor instrumentele fracturate, perforațiile

Tratamentul de canal se referă la tratarea canalelor dinților bolnavi și mai poartă denumirea de tratament endodontic.

De ce aș avea nevoie de un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar când pulpa dentară (țesutul moale din interiorul canalului dentar) devine inflamată sau infectată. Inflamația sau infecția poate avea o mare varietate de cauze: carie adâncă, proceduri dentare repetate pe dinte, o fractură sau o fisură dentară. De asemenea, un traumatism asupra dintelui poate determina leziuni pulpare chiar dacă dintele nu are semne vizibile de fractură sau fisură.


Cuspizii fracturați

Când un cuspid (partea ascuțită a suprafeței de masticație) este slăbit, se poate produce o fractură. Cuspidul se poate prăbuși singur, sau poate fi îndepărtat de medicul stomatolog. Un cupsid fracturat poate afecta integritatea nervului, tratamentul endodontic fiind necesar. Dintele Dumneavoastră va putea fi restaurat folosind o coroană ceramică.

Dinții fracturați

Linia de fractură se întinde de la suprafața de masticație, vertical spre radacină. Un dinte fracturat nu este complet despărțit în două fragmente separate. Din cauza poziționării liniei de fractură, pulpa dentară este frecvent afectată. Tratamentul de canal este necesar pentru tratarea simptomatologiei. Când linia de fractură se extinde sub festonul gingival, dintele are un prognostic rezervat, putându-se ajunge la extracția lui.

 

Dacă inflamația sau infecția pulpei nu este tratată, ea poate provoca dureri foarte mari sau poate duce la un abces dentar. Cele mai multe tratamente endodontice sunt efectuate în scopul ameliorării și eliminării durerii cauzate de pulpa inflamată sau infectată. Cu tehnicile și anestezicele moderne majoritatea pacienților afirmă că tratametnul endodontic este o procedură confortabilă. În cazuri rare, câteva zile după tratament dintele poate fi sensibil, mai ales dacă a existat durere sau infecție înaintea tratamentului. În câteva zile însă nu se va simți însă nici o diferență între dintele tratat endodontic și oricare dinte din gura Dumneavoastră.

 

Care sunt semnele necesității tratamentului endodontic?

Semnele care indică nevoia tratamentului de canal includ: durere, sensibilitate prelungită la ingestia alimentelor și lichidelor reci sau calde, senzație dureroasă la atingere sau masticație, discromii dentare, ganglioni limfatici cervicali dureroși sau modificări de formă și structură la nivelul mucoasei cavității bucale. Câteodată simptomatologia poate fi ștearsă sau absentă.

Cum poate tratamentul de canal salva un dinte de la extracție?

Medicul stomatolog înlătură pulpa dentară inflamată sau infectată, curăță și remodelează cu atenție canalul radicular (un canal în interiorul rădăcinii), umplând și sigilând apoi spațiul creat. După tratament, medicul va îmbrăca dintele tratat cu o coroană fizionomică, pentru a îl proteja și pentru a îi restaura pe deplin funcția. După restaurare dintele va funcționa precum un alt dinte sănătos.

Prin ce diferă tratamentele de canal oferite de medici specialiști, față de tratamentul standard?

 • Magnificarea câmpului operator cu ajutorul microscopului endodontic
 • Iluminarea cu lumină puternică de la sursă LED
 • Izolarea câmpului operator cu sisteme de digă
 • Lungimea canalelor determinată electronic cu ajutorul locatoarelor de apex
 • Prepararea canalelor radiculare cu sisteme rotative, controlul turaţiei şi torcului
 • Realizarea de irigaţii cu Hipoclorit de Sodiu 5%, EDTA 17%, ser fiziologic
 • Obturarea canalelor prin Downpack şi Backfilling
 • Control radiologic digital pe parcursul tratamentului endodontic

Solicitați o programare

Suntem dedicați acordării zâmbetului sănătos pe care îl meritați!

Top