Puntea dentară este procedeul terapeutic prin care este înlocuit unul sau mai mulți dinți lipsă prin intermediul unei lucrări dentare care se ancorează pe dinții restanți prin intermediul unor coroane dentare.
O punte dentară clasică este compusă din dintele sau dinții „falși” care înlocuiesc dinții lipsă și două sau mai multe coroane dentare care servesc la ancorarea punții pe dinții învecinați dinților care lipsesc.
Primul motiv pentru care la câteva luni de zile dupa extracții trebuie acoperită breșa dentară este migrarea dentară, care în general se face prin basculare. Majoritatea oamenilor gândesc greșit și anume că dacă au extras 1-2 dinți au mai rămas 30-31 în gură (sau 26-27), suficienți pentru a face masticație, neținând cont de faptul că, cu timpul dinții vecini cât și cel de deasupra sau de dedesubt vor migra tinzând să ocupe locul liber rămas pe arcadă.
Al doilea motiv foarte important este faptul că alimentele vor ajunge nemestecate suficient în stomac, forțând stomacul să secrete mai mult acid gastric, rezultând inițial gastrită și apoi ulcer.